Dobro za tebe, dobro za planetu

Kompanija Barilla, vodeći svetski proizvođač testenine, koja je još uvek u porodičnom vlasništvu, ove godine slavi 140. godišnjicu postojanja. Za bogatu tradiciju strasti i snažnih vrednosti kompanija može da zahvali jedinstvenom načinu poslovanja i jednostavnom receptu koji preduzeće kreira sa svojim kupcima. Naime, sledi filozofiju da sve svakodnevne aktivnosti kompanije treba da budu prilagođene kvalitetu proizvoda i potrebama ljudi.

„Dajmo ljudima hranu koju bismo dali svojoj deci.“

Ta misao koju je osmislio P. Barilla, a sinovi Gvido, Luka i Paolo Barilla prihvatili, konkretno znači da su svi standardi na najvišem nivou: od proizvoda koji su ukusni, prehrambeno uravnoteženi i sigurni do ostalih područja poslovanja, kao što je nadzor nad lancem nabavke. Vizija razvoja kompanije temelji se na visokom stepenu poslovne etike zbog koje su svi proizvodi dobri za sve – za ljude i za životnu sredinu. Za preduzeće Barilla tako postoji samo jedan način poslovanja: Dobro za tebe, dobro za planetu.
„Dobro za tebe“ znači da kompanija neprestano poboljšava svoje proizvode, podstiče zdrav način života i poboljšava dostupnost hrane i društvenu uključenost.
„Dobro za planetu“ znači podsticanje održivih lanaca nabavke, te smanjivanje količina emisija CO2 i potrošnje vode u proizvodnji.


Svoje ciljeve za više dobro ostvaruje konkretnim merama. Jedna od njih je dvostruka piramida: akcijski plan i kompas za sve aktivnosti kompanije Barilla utemeljen na nauci. Dvostruka piramida razvijena je u Centru za hranu i nutricionizam Barilla u saradnji sa vrhunskim svetskim stručnjacima za hranu, ishranu, poljoprivredu, klimu i sociologiju. Piramida prikazuje da hrana koju bi najčešće trebalo da konzumiramo ima i najmanji negativan uticaj na planetu – dobra je za tebe i dobra je za planetu.


Osim toga, kompanija Barilla je u poslednjih pet godina redizajnirala čak 219 proizvoda, koji sada sadrže manje masnoća, soli i šećera, te više vlaknastih materija; pored toga, stalno se povećava broj integralnih proizvoda. Testenine su takođe uključene u postupak poboljšanja jer je 2015. godine kompanija Barilla od 1300 poljoprivrednih gazdinstava otkupila 140.000 tona durum pšenice iz održivog uzgoja (50 % više u poređenju sa 2014. godinom). Kompaniji Barilla uzor su i održivi ciljevi Ujedinjenih nacija, ne samo kao inspiracija nego i kao prekretnice za buduće naraštaje i budućnost naše životne sredine. U kompaniji su svesni, naime, da napredak nije samo odgovornost političara i vlada, nego i svih nas, i pojedinaca i preduzeća. 

 


 


Kontakt

Email

Barilla

Barilla Global
Barilla G. & R. Fratelli
Via Mantova 166 
43122 Parma
Italy 

KOLAČIĆI KOJI SE UPOTREBLJAVAJU NA NAŠIM WEB STRANICAMA

Ove web stranice upotrebljavaju kolačiće za slanje oglasa i usluga u skladu s vašim željama. Ako želite da saznate više o tome, odnosno da blokirate sve ili samo neke kolačiće, kliknite ovde. Zatvaranjem ovog natpisa, kretanjem po stranici ili klikom na bilo koju stavku na njoj prihvatate upotrebu kolačića.

Više informacija Više informacija o kolačićima