Dobro za tebe, dobro za planetu

Kompanija Barilla, vodeći svetski proizvođač testenine, koja je još uvek u porodičnom vlasništvu, ove godine slavi 140. godišnjicu postojanja. Za bogatu tradiciju strasti i snažnih vrednosti kompanija može da zahvali jedinstvenom načinu poslovanja i jednostavnom receptu koji preduzeće kreira sa svojim kupcima. Naime, sledi filozofiju da sve svakodnevne aktivnosti kompanije treba da budu prilagođene kvalitetu proizvoda i potrebama ljudi.

„Dajmo ljudima hranu koju bismo dali svojoj deci.“

Ta misao koju je osmislio P. Barilla, a sinovi Gvido, Luka i Paolo Barilla prihvatili, konkretno znači da su svi standardi na najvišem nivou: od proizvoda koji su ukusni, prehrambeno uravnoteženi i sigurni do ostalih područja poslovanja, kao što je nadzor nad lancem nabavke. Vizija razvoja kompanije temelji se na visokom stepenu poslovne etike zbog koje su svi proizvodi dobri za sve – za ljude i za životnu sredinu. Za preduzeće Barilla tako postoji samo jedan način poslovanja: Dobro za tebe, dobro za planetu.
„Dobro za tebe“ znači da kompanija neprestano poboljšava svoje proizvode, podstiče zdrav način života i poboljšava dostupnost hrane i društvenu uključenost.
„Dobro za planetu“ znači podsticanje održivih lanaca nabavke, te smanjivanje količina emisija CO2 i potrošnje vode u proizvodnji.


Svoje ciljeve za više dobro ostvaruje konkretnim merama. Jedna od njih je dvostruka piramida: akcijski plan i kompas za sve aktivnosti kompanije Barilla utemeljen na nauci. Dvostruka piramida razvijena je u Centru za hranu i nutricionizam Barilla u saradnji sa vrhunskim svetskim stručnjacima za hranu, ishranu, poljoprivredu, klimu i sociologiju. Piramida prikazuje da hrana koju bi najčešće trebalo da konzumiramo ima i najmanji negativan uticaj na planetu – dobra je za tebe i dobra je za planetu.


Osim toga, kompanija Barilla je u poslednjih pet godina redizajnirala čak 219 proizvoda, koji sada sadrže manje masnoća, soli i šećera, te više vlaknastih materija; pored toga, stalno se povećava broj integralnih proizvoda. Testenine su takođe uključene u postupak poboljšanja jer je 2015. godine kompanija Barilla od 1300 poljoprivrednih gazdinstava otkupila 140.000 tona durum pšenice iz održivog uzgoja (50 % više u poređenju sa 2014. godinom). Kompaniji Barilla uzor su i održivi ciljevi Ujedinjenih nacija, ne samo kao inspiracija nego i kao prekretnice za buduće naraštaje i budućnost naše životne sredine. U kompaniji su svesni, naime, da napredak nije samo odgovornost političara i vlada, nego i svih nas, i pojedinaca i preduzeća. 

 


 


Kontakt

Email

Barilla

Barilla Global
Barilla G. & R. Fratelli
Via Mantova 166 
43122 Parma
Italy