Da li vam je dijagnostikovana netolerancija na gluten?

Ako jeste, i dalje možete uživati u ukusu testenine.

Netolerancija na gluten može da bude ozbiljna bolest, ali to isto ne znači da ne smete da uživate u omiljenim jelima sa testeninom. Bezglutenski proizvodi od pirinčanog i kukuruznog brašna isto su tako ukusni i mogu se kombinovati na veliki broj različitih načina.

ŠTA JE GLUTEN?

Gluten nije ništa drugo do još jedna vrsta proteina. Taj protein se nalazi u pšenici, ječmu i raži i daje elastičnost testu od brašna tih žitarica. To znači da gluten doprinosi kompaktnosti oblika testa.

ZAŠTO GLUTEN NEGATIVNO UTIČE NA NEKE OSOBE?

Kod nekih osoba gluten izaziva zapaljenje tankog creva i postepeno dovodi do oštećenja njegove sluznice. Kao posledica toga, hranljivi sastojci se ne apsorbuju u dovoljnoj meri, što dovodi do dugoročnih negativnih posledica po razvoj, rad i izdržljivost gastrointestinalnog trakta, te neposrednih smetnji, poput nadimanja, dijareje, otežanog varenja i slično. Takva bolest se zove netolerancija na gluten ili celijačna bolest i jedan je oblik autoimune bolesti. Za razvoj celijačne bolesti postoji genetska predispozicija i ona se može dijagnostikovati isključivo nakon kliničke procene i biopsije tankog creva. Procenjuje se da od celijačne bolesti trenutno boluje oko 100.000 ljudi u Grčkoj i oni moraju da izbacuju gluten iz ishrane do kraja svog života.  

DA LI JE OSETLJIVOST NA GLUTEN ISTO ŠTO I CELIJAČNA BOLEST?

Osetljivost na gluten i dalje se ispituje. Međutim, karakterišu je gastrointestinalni simptomi slični simptomima celijačne bolesti (nadimanje, bol u stomaku, dijareja, konstipacija), ali nema oštećenja sluznice tankog creva kao kod celijačne bolesti. Osobe osetljive na gluten mogu osetiti dobrobiti ako izbace gluten iz ishrane. Međutim, osetljivost na gluten ima samo mali broj osoba. Istraživanjem sprovedenim u SAD pokazano je da je osetljivost na gluten dijagnostikovana samo kod 0,63% osoba sa gastrointestinalnim smetnjama. Simptomi su slični simptomima prisutnim kod sindroma iritabilnih creva, stoga samo specijalista gastroenterolog može da potvrdi tu dijagnozu.

U ČEMU JE RAZLIKA IZMEĐU BEZGLUTENSKIH I TRADICIONALNIH PROIZVODA?

Glavna razlika između bezglutenske i tradicionalne testenine jeste u sirovinama. Bezglutenski špageti i testenina penne prave se od pirinčanog i kukuruznog brašna. Hranljiva vrednost je slična hranljivoj vrednosti tradicionalne testenine od pšeničnog brašna:

  • Bezglutenski špageti i testenina penne dobar su izvor složenih ugljenih hidrata
  • Sadrže sličnu količinu kalorija kao i pšenična testenina
  • Sadrže manje vlakana i ukupnih proteina od pšenične testenine
  • Mogu da se skuvaju za slično vreme (9–10 minuta)

Da li znate da se tokom proizvodnje moraju poštovati stroga pravila kako bi testenina dobila obeležje bezglutenskog proizvoda? Bezglutenska testenina ne sme biti u kontaktu sa pšeničnom testeninom i samim tim ne sme sadržati gluten ni u tragovima.

Ako vam je dijagnostikovana celijačna bolest, nemojte se plašiti – u željeno jelo sa bezglutenskom testeninom od pirinčanog i kukuruznog brašna dodajte koji god sastojak želite.

Irini Kira, master klinički dijetetičar i nutricionista, Urednik naučnih rubrika sajta medNutrition.gr
Odricanje od odgovornosti: Tekstovi na grčkom i engleskom jeziku prošli su proveru tima sajta medNutrition.gr.

Bibliografija

1. Internal Clinical Guidelines Team (UK). National Institute for Health and Care Excellence: Clinical Guidelines. Coeliac Disease: Recognition, Assessment and Management. London: National Institute for Health and Care Excellence (UK); Rujan 2015.

2. Lebwohl B, Ludvigsson JF, Green PH. Celiac disease and non-celiac gluten sensitivity. BMJ. 5. listopada 2015.;351:h4347.

3. Mustalahti K, Catassi C, Reunanen A, Fabiani E, Heier M, McMillan S, Murray L, Metzger MH, Gasparin M, Bravi E, Mäki M; Coeliac EU Cluster, Project Epidemiology. The prevalence of celiac disease in Europe: results of a centralized, international mass screening project. Ann Med. Prosinac 2010.;42(8):587-95.

4. Volta U, Caio G, Tovoli F, De Giorgio R. Non-celiac gluten sensitivity: questions still to be answered despite increasing awareness. Cell Mol Immunol. Rujan 2013.;10(5):383-92.