Bezglutenski špageti i testenina penne

Koliko hranljivih sastojaka sadrže?

Možete da budete na bezglutenskom režimu ishrane, a da ne izbacite testeninu. Bezglutenska testenina od pirinčanog i kukuruznog brašna sadrži istu količinu hranljivih sastojaka kao i tradicionalna testenina.

SKROB

Pirinač i kukuruz pripadaju porodici žitarica i njihovi glavni hranljivi sastojci jesu složeni ugljeni hidrati, drugim rečima, skrob. Sigurno vam je poznato da se žitarice nalaze u osnovi piramide mediteranske ishrane, a to znači da ih treba jesti svaki dan. I u dijetetskoj praksi drugih zemalja, npr. Kine, predlaže se unos žitarica na dnevnom nivou. Složeni ugljeni hidrati izvori su energije sa postepenim oslobađanjem u organizmu. Pored toga, kalorijski sadržaj bezglutenske testenine jednak je kalorijskom sadržaju tradicionalne pšenične testenine.

Treba znati sledeće...

Gluten je protein koji ne mogu da metabolišu osobe kojima je dijagnostikovana celijačna bolest, pa je zbog toga unos bezglutenskih proizvoda za njih jedina opcija. Za sve druge osobe gluten je protein koji nije ni koristan ni opasan da se unosi.

VLAKNA

Porcija bezglutenskih špageta ili testenine penne sadrži 1,5 g vlakana iz kukuruznog i pirinčanog brašna. Imajte u vidu da i proizvodi koji sadrže gluten sadrže veliku količinu vlakana. Izbacivanjem glutena smanjuje se količina vlakana i u tom slučaju trebalo bi da pronađete druge izvore vlakana u svakodnevnoj ishrani kako biste zadovoljili dnevni preporučeni unos od 25–35 g. U recept za bezglutensku testeninu dodajte povrće, orašaste plodove i semenke.

MIKRONUTRIJENTI

Pirinčano brašno je bogato manganom, mineralom važnim za gustinu kostiju i koenzimom važnim za imuni sistem. Sadrži i vitamine B (niacin, vitamin B6, tiamin), važne za rad nervnog sistema i kognitivnu funkciju, a ti vitamini učestvuju i u proizvodnji energije. Kukuruzno brašno doprinosi broju mikronutrijenata jer sadrži selen i folnu kiselinu. Selen je važan za optimalan rad štitne žlezde, a folna kiselina doprinosi stvaranju dovoljnog broja krvnih ćelija. Kukuruzno brašno sadrži i male količine fosfora i druge minerale. 

Bezglutenska testenina je osnova obroka.

Razmislite o tome da za osnovu obroka uzmete bezglutensku testeninu, a sadržaj vlakana možete povećati sa nekim drugim namirnicama ili testeninu kombinujte sa nekim izvorom proteina i zelenom salatom bogatom vitaminima i mineralima.

Maria Zervou,dijetetičar i nutricionista urednik naučnih rubrika sajta medNutrition.gr
Odricanje od odgovornosti: Tekstovi na grčkom i engleskom jeziku prošli su proveru tima sajta medNutrition.gr.

Bibliografija:

1. Miranda J, Lasa A, Bustamante MA, Churruca I, Simon E. Nutritional differences between a gluten-free diet and a diet containing equivalent products with gluten. Plant Foods Hum Nutr. Lipanj 2014.;69(2):182-7.

2. Theethira TG, Dennis M. Celiac disease and the gluten-free diet: consequences and recommendations for improvement. Dig Dis. 2015;33(2):175-82.

3. USDA National Nutrient Database for Standard Reference Legacy Release, travanj 2018.