Mitovi i činjenice o testenini

Koliko vas je izbegavalo testeninu kad ste bili na dijeti? Pre nego što to ponovo uradite, prvo pročitajte u nastavku neke mitove i činjenice o testenini, pa onda odlučite šta ćete uraditi sledeći put.

TESTENINA OD CELOG ZRNA ŽITARICE NE SADRŽI KALORIJE – MIT

Testenina od celog crna žitarice sadrži istu količinu kalorija kao i testenina od belog brašna. Međutim, testenina od celog zrna žitarice sadrži više vlakana koja produžavaju osećaj sitosti, pa je samim tim i hranljivija.

TESTENINA NE SADRŽI MASTI – ČINJENICA

Tačnije, testenina sadrži veoma malu količinu masti – samo 2 grama po porciji. Sadržaj masti u testenini maltene i ne doprinosi ukupnoj energetskoj vrednosti hrane. Međutim, jelo sa testeninom može imati visok sadržaj masti ako mu dodamo puno sira ili nekog posebnog sosa.

TESTENINA OD CELOG ZRNA ŽITARICE JE BEZUKUSNA – MIT

Ukus je, naravno, subjektivna stvar. Međutim, obe testenine, i testenina od celog zrna žitarice i testenina od belog brašna, imaju blag ukus, a to ih čini odličnom osnovom za sos po vašem izboru. Zbog visokog sadržaja vlakana, neke osobe tvrde i da testenina od celog zrna žitarice ima jedinstven ukus.

UNOS TESTENINE GOJI – MIT

Prosečna porcija testenine sadrži oko 300 kalorija, što je samo 1/6 minimalnog potrebnog dnevnog unosa. Testenina je, dakle, odličan izbor za obrok sa malo kalorija, na primer, za salatu sa testeninom za večeru. Kad je testenina glavno jelo, treba zapamtiti da je ograničite na jednu porciju (85 g sirove testenine), a možete joj dodati i razne druge sastojke. Imajte u vidu da Italijani jedu testeninu kao glavno jelo svaki dan i ta navika je povezana sa manjim indeksom telesne mase i manjim obimom struka.

TESTENINA OD CELOG ZRNA ŽITARICE IMA DOBROBITI PO ZDRAVLJE CREVA I REGULACIJU DIJABETESA – ČINJENICA

Vlakna su ključni hranljivi sastojci. Vlakna usporavaju varenje i regulišu apsorpciju glukoze i tako sprečavaju hiperglikemiju kod osoba sa dijabetesom. Uz to, neke vrste vlakana, kad prolaze kroz tanko crevo, apsorbuju vodu i sprečavaju nastanak konstipacije. Vlakna mogu i da vežu toksične supstance i da nas zaštite od raznih vrsta raka. Varenjem vlakana koje vrši crevna flora dobijamo dodatne dobrobiti po naše zdravlje jer nas vlakna štite od kardiovaskularnih oboljenja.

SVE TESTENINE OD CELOG ZRNA ŽITARICE SU ISTE – MIT

Sirovine, postupci proizvodnje i tehnološka stručnost mogu da utiču na ukus testenine i proces kuvanja. Treba znati da testenini od celog zrna žitarice vlakna daju drugačiji, siroviji ukus. Izazov je u tome da se pronađe ukusna testenina sa visokim sadržajem vlakana.

TESTENINA SKUVANA "AL DENTE" SADRŽI MANJE KALORIJA – MIT

Sadržaj kalorija je isti. Bez obzira na to što testenini skuvanoj "al dente" treba više vremena da se svari i apsorbuje, unosite istu količinu kalorija.

TESTENINE RAZLIČITIH OBLIKA IMAJU ISTI SADRŽAJ KALORIJA – ČINJENICA

Bilo da jedete špagete ili makarone, razlike nema – sadržaj kalorija zavisi od količine testenine koju pojedete. Jedina razlika je u tome što su špageti gušći od makarona, može ih stati više u tanjir, pa je zato lakše prejesti se špagetima.

Sve u svemu, nema svrhe da prestajete da jedete testeninu kako biste regulisali telesnu težinu. Sve dok imate kontrolu nad veličinom porcije, ne morate da prestajete da jedete ukusnu hranu.

Paris Papahristos, master klinički dijetetičar i nutricionista Osnivač sajta medNutrition.gr
Odricanje od odgovornosti: Tekstovi na grčkom i engleskom jeziku prošli su proveru tima sajta medNutrition.gr.

Bibliografija

USDA, „Choose my plate“ – Nutrient and health benefits of wholegrains, dostop 20. 8. 2018, na voljo na https://www.choosemyplate.gov/grains-nutrients-health

Pounis, G., Castelnuovo, A. D., Costanzo, S., Persichillo, M., Bonaccio, M., Bonanni, A., Cerletti, C., Donati, M. B., de Gaetano, G., Iacoviello, L. Association of pasta consumption with body mass index and waist-to-hip ratio: results from Moli-sani and INHES studies. Nutr Diabetes. 2016 Jul 4;6(7):e218.